Integraal Kind Centrum

Voor opvang en onderwijs

Wat is een IKC?
Het IKC is voor álle kinderen de plek om op te groeien: om te leren en te ontwikkelen. Er is hierin geen onderscheid tussen peuterspeelzaal en kinderdagverblijf opvang en ook het onderwijs en de buitenschoolse opvang liggen in elkaars verlengde. Spelenderwijs leren en lerenderwijs spelen. Kinderen ervaren eenzelfde pedagogisch klimaat gedurende de hele dag, krijgen begeleiding van één team, dat zowel de talenten, als de zorgen over de kinderen met elkaar deelt; onderwerpen die op school worden behandeld, worden uitgebouwd en versterkt in de buitenschoolse opvang en vice versa. Kinderen hebben het fijn en worden hierdoor actief uitgedaagd.

Ouders hebben dan te maken met 1 samenwerkend team van medewerkers en ontvangen informatie vanuit 1 loket. Zij zijn vanaf de inschrijving bij de zwangerschap tot aan de middelbare school verzekerd van een goed en afgestemd aanbod van opvang en onderwijs. Gedurende de hele dag, en ook tijdens de vakanties. Een IKC is altijd open.

Een IKC kan bestaan uit de samenwerking tussen:
– Peuterspelen voor kinderen van 2 tot 4 jaar.
– Dagopvang voor kinderen van 0 tot 4 jaar
– Basisonderwijs
– Buitenschoolse opvang voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar    

In Zaanstad:
De Bijenkorf (onderdeel van Agora – Stichting voor Primair Bijzonder Onderwijs in de Zaanstreek) en kinderopvangorganisatie TintelTuin zorgen ervoor, dat onderwijs en opvang naadloos op elkaar aansluiten. Zij gaan met elkaar op pad om binnen een aantal jaren elke school om te vormen tot Integraal Kind Centrum (IKC), waarin uiteindelijk het onderscheid tussen de school en de opvang zal zijn opgeheven. De locaties die zich geleidelijk ontwikkelen tot Integrale Kind Centra vindt u in deze tabel en op agora.nu/scholen. Wij nodigen u uit om bij de school en/of de opvang van uw keuze een afspraak te maken om kennis te maken en een inschrijfformulier aan te vragen. 

2mrt2017

Nadat in november en december de groepsfase met een 1e plek werd afgesloten, mochten de mannen zich opmaken voor de finaleronde van het schaaktoernooi. Afgelopen woensdag 1 maart heeft het team van de bijenkorf een medaille binnen gesleept in de finaleronde. Een mooie derde plek bracht het team van de bijenkorf medailles en een beker. Het is nu afwachten op de uitslag van de andere finalepoules. De nummers 1, 2 en de beste nummers 3 mogen door naar de volgende ronde. Mochten onze toppers bij de beste nummers 3 horen, dan spelen zij eind maart voor het Noord-Hollands kampioenschap. Succes!

24jan2017

Vrijdag 20 januari was van alle activiteiten die worden georganiseerd in de Ateliers en BSA, iets te zien of te beleven. Kinderen, ouders, leerkrachten, vrijwilligers en gastdocenten kwamen zo met elkaar in enthousiaste gesprekken en dat gaf weer een inkijkje in elkaars werkzaamheden.

Beelden zijn te vinden op Myalbum.

29jun2016

Deze 4 kanjers hebben na hard werken vandaag hun typediploma in ontvangst genomen. Het viel niet altijd mee, maar ze hebben het toch maar mooi gedaan! Proficiat voor deze doorzetters.

15jun2015

TechnieklessenIn deze workshop ontdekten de kinderen waarom de Zaanse houtbouw nu zo wereldberoemd is. Hoe ziet een Zaans huisje er uit? Wat zijn de kenmerken?

De kinderen mochten lekker zelf aan de slag om hun eigen Zaans droomhuis te maken, van papier, karton, ijsstokjes, verf enz.

Paul Kramer heeft een mooi verslag geschreven over de technieklessen op JPS de Bijenkorf.

14dec2014

Het eerste blok van de BSA is alweer voorbij. De naailessen zijn afgelopen. Wat hebben de kinderen veel plezier gehad!

Ze hebben in deze lessen heel wat geleerd zoals: patroondelen op de stof spelden, aftekenen van de naden, uitknippen met een stofschaar, rijgen of spelden met de goede kanten op elkaar en achter de naaimachine naaien, wat niet allemaal zo eenvoudig is. Trots op ze wat ze bereikt hebben in deze korte periode.

Ze hebben ook een echt geweldige mooie dingen gemaakt zoals een speldenkussenpot, een eigen tas en als laatste een zelf ontworpen knuffel. De knuffels waren zo mooi geworden dat er twee knuffels op slag verliefd zijn geworden en zijn gaan trouwen. Dat wil natuurlijk niemand missen. Zie het filmpje: https://vimeo.com/114473913